Кулинарно пътешествие в миналото, с традиционни за габровския край рецепти, предложи в Европейската нощ на музеите Регионален исторически музей – Габрово.
Над 200 посетители успяха да опитат приготвените само с натурални продукти и щипка любов щирници, питки, сладкиши, дроб-сърма, бял мъж и други познати и непознати местни ястия. Всички, които закъсняха и пропуснаха възможността да разберат как гощават габровци, ще имат тази възможност през месец октомври 2019 година, когато ще бъде представено второ, допълнено издание „Традиционни габровски рецепти“, съпроводено с кулинарна изложба-базар.
Докато журито от познавачи оценяваше кулинарните умения на участниците в петото издание на Празник на щирника, посетителите се забавляваха с хумористичните народни песни, изпълнени с много настроение от групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Христо Ботев 1929” село Донино.
Победители в трите категории станаха:
1. „Най-добро габровско ястие”
1-во място – Станчо Кържин от Народно читалище „Васил Левски – 1922 г.“ от с. Яворец за бял мъж.
2-ро място – Румяна Матеева от с. Донино за агнешка дроб-сърма.
3-то място – Йонка Христова от с. Яворец за пита.
2. „Най-вкусен щирник”
1-ро място – Гатю Гатев от с. Донино.
2-ро място – Радка Иванова от с. Донино.
3-то място – Пека Стаменова от с. Яворец.
3. „Най-вкусен сладкиш”
1-во място – Лалка Петрова от с. Донино за сладкиш със сухи плодове.
2-ро място – Снежана Генчева от с. Донино за Трицветен кекс.
3-то място – Надежда Хоразна от Яворец за Маков сладкиш.
Специална награда получиха меденките „Габровски котки“ на Радка Иванова от с. Донино.
Европейската нощ на музеите продължи с безплатно посещение на Постоянната музейна експозиция „Габрово и габровци“.