Европейска нощ на музеите и Празник на щирника в Регионален исторически музей – Габрово

Кулинарно пътешествие в миналото, с традиционни за габровския край рецепти, предложи в Европейската нощ на музеите Регионален исторически музей – Габрово.

Над 200 посетители успяха да опитат приготвените само с натурални продукти и щипка любов щирници, питки, сладкиши, дроб-сърма, бял мъж и други познати и непознати местни ястия. Всички, които закъсняха и пропуснаха възможността да разберат как гощават габровци, ще имат тази възможност през месец октомври 2019 година, когато ще бъде представено второ, допълнено издание „Традиционни габровски рецепти“, съпроводено с кулинарна изложба-базар.

Докато журито от познавачи оценяваше кулинарните умения на участниците в петото издание на Празник на щирника, посетителите се забавляваха с хумористичните народни песни, изпълнени с много настроение от групата за автентичен фолклор към Народно читалище „Христо Ботев 1929” село Донино.

Победители в трите категории станаха:

1. „Най-добро габровско ястие”

1-во място – Станчо Кържин от Народно читалище „Васил Левски – 1922 г.“ от с. Яворец за бял мъж.

2-ро място – Румяна Матеева от с. Донино за агнешка дроб-сърма.

3-то място – Йонка Христова от с. Яворец за пита.

2. „Най-вкусен щирник”

1-ро място – Гатю Гатев от с. Донино.

2-ро място – Радка Иванова от с. Донино.

3-то място – Пека Стаменова от с. Яворец.

3. „Най-вкусен сладкиш”

1-во място – Лалка Петрова от с. Донино за сладкиш със сухи плодове.

2-ро място – Снежана Генчева от с. Донино за Трицветен кекс.

3-то място – Надежда Хоразна от Яворец за Маков сладкиш.

Специална награда получиха меденките „Габровски котки“ на Радка Иванова от с. Донино.

Европейската нощ на музеите продължи с безплатно посещение на Постоянната музейна експозиция „Габрово и габровци“.