11 образователни занимания за 9 дни проведе Регионален исторически музей – Габрово

От 18 до 28 февруари (9 работни дни) служители на Регионален исторически музей – Габрово проведоха 11 образователни занимания, посветени на: 146 години от гибелта на Васил Левски, Националния празник на Република България – 3 март и Първомартенските обичаи.

На 18 и 19 февруари с ученици от I-ви, II-ри и IV-ти клас в ОУ „Ран Босилек“ бяха реализирани 7 занятия под надслов „По стъпките на Левски“. Децата научиха повече за живота и делото на Апостола, посещенията му в Габрово и основания от него революционен комитет. Справиха се отлично с изработването на табло със снимки и завети на Левски.

На 141-та годишнина от Освобождението на България и участието на габровци в Руско-Турската война от 1877-1878 г. беше посветена мултимедийната презентация, която музейните служители изнесоха пред участниците в клуб „Да бъдем по-добри“ към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. В края на занятието децата направиха макети на Паметника на Свободата, а музеят получи благодарствена картичка.

Класовете от начална степен на ОУ „Ран Босилек“ проявиха интерес и към ателието „Мартенски преплитанки“. На 25 март в училището II „б“ и II „в“ клас и на 28 март в музея ученици от II „a“ клас си припомниха традициите, свързани с празника и символиката на цветовете. Проявиха сръчност и творчество в преплитането на червената и бялата прежда и създадоха свои уникални модели мартенички.

Образователните занимания ще продължат и през март с темите: „С обич за мама“ от 1 до 8 март и „Габрово и габровци в Руско-Турската Освободителна война 1877-1878 г.“ за периода 1 – 29 март.

Очакваме ви в Регионален исторически музей – Габрово, ул. „Николаевска“ № 10!