Представяне на книга „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“

На 25 август 2017 г. в Регионален исторически музей – Габрово се състоя представяне на книгата „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878. Възпоменания на запасния полковник Стефан Ив. Кисов“ (трето издание).

Книгата е преиздадена от Фондация „Балкански културен форум” с председател инж. Любозар Фратев и бе представена от нейните редактори Данаил Георгиев и Стефан Шивачев, Директор на Регионален исторически музей – Пловдив. На представянето присъстваха Невена Петкова, Областен управител на Област Габрово, членове на Ротари клуб, представители на културни институции и много граждани.

Авторът Стефан Кисов е непосредствен участник в събитията от началото до края на Освободителната война. Той изминава целия път на Българското опълчение от Кишинев, през Браила, Свищов, Търново, Стара Загора, Казанлък, Шипка, Шейново, Елена и Котел и води подробен дневник с описание на военното ежедневие, несгодите на войнишкия живот, сраженията и турските зверства.

Стефан Кисов е роден в Болград, Бесарабия в семейство на български преселници от Елена. През 1876 г. завършва Военно пехотно училище в Одеса. Участва като доброволец в Сръбско-турската война (1876). По време на Руско-турската война (1877 – 1878) участва в Българското опълчение. Командир на рота от III–а Опълченска дружина. Отличава в сраженията срещу турските войски при вр. Шипка. и Стара Загора, за които е награден с руски орден „Св. Владимир“ IV ст. Стефан Кисов е един от спасителите на Самарското знаме. Участва в Сръбско-българската война в боевете при Брезник и Пирот. За проявено командирско умение и лична храброст е награден с орден „За храброст“ IV ст.