Постоянна експозиция „Градски бит от края на ХІХ- 40-те години на ХХ в.”

IMGP7463-Malka_800x530

На Събор на Св. Архангел Гавраил, който съобщава Благата вест за раждането на Спасителя, Регионален исторически музей – Габрово освети своята нова първа постоянна експозиция „Градски бит от края на ХІХ- 40-те години на ХХ в.”.

По проект на Община Габрово беше ремонтирана къщата и бяха създадени ретрофотоателие и билкопродавница, които ще допринесат за развитието на нейния туристически потенциал.

Това е първата постоянна експозиция на РИМ – Габрово в 130-годишната му история, съгласувана с Министерството на културата, за която музеят получи много добри оценки от Дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” и лично от нейния директор арх. Уляна Малеева. Именно по предложение на Министерството на културата е отделен градския бит в отделна експозиция и представен дома на богатия габровец – индустриалец, търговец, интелектуалец, чиновник и дарител, носителя на европейското влияние в града, създател на модерно Габрово.

За осъществяване на експозицията спомогнаха Красимир Кацарски, който извърши реставрация на културни ценности, Райчо Найденов и Николай Попов с експертни съвети, дарителите отец Руслан Личев председател на храм «Успение Богородично», Пейо Пеев, Ива Гъдева, Стефан Димитров.

Авторите на експозицията са арх. Йордан Иванов, Д. Търновски, Р. Йосифов и Красимира Чолакова, за реализирането й работи целият екип на Регионален исторически музей-Габрово.

Консултант на експозицията е д-р Аксиния Бутева, а рецензентите на тематико-експозиционните документи – проф. д.и.н. Рачко Попов и доц. д-р Ангел Гоев.
В експозицията са включени 160 културни ценности, някои от които от национално значение.

Подборът на културните ценности е резултат на цялостната събирателска и научно-изследователска работа на уредниците работили и работещи в отделите «Етнография» и «Нова и най-нова история».

Експозицията е озвучена с МР3 на български и английски, предстои и озвучаване на руски.