Изложба „Свободата – изстрадана и заслужена (Габровското участие в Освободителната война)“

Изложбата „Свободата – изстрадана и заслужена (Габровското участие в Освободителната война)“ е посветена на 139-та годишнина от освобождението на Габрово и Шипченската епопея. Регионален исторически музей – Габрово съхранява значителен масив културни ценности, белязали Руско-турската освободителна война и габровското участие в нея. Потомците на опълченци са основните дарители на скъпи реликви, запаметили събития и хора. Габровци оказват многостранна военна, разузнавателна, икономическа и медицинска помощ – формират се не само дружини на Българското опълчение, но и доброволчески милиционни отряди и чети, устройват се болници, осигуряват се вода, храна, боеприпаси, разузнавачи, поправят се пътища. Летописът на събитията от 1877-1878 г. е съхранен в колекция от десетки документи, снимки, лични вещи и наградни отличия. В изложбата са показани 61 броя културни ценности.

Габрово е градът непосредствено свързан с действията на Предния отряд на ген. Гурко, със защитата на стратегически важния за развоя на войната Шипченски проход, със зимното преминаване на Балкана и превземането на укрепения Шейновски лагер. На 28 юни (10 юли) 1877 г. Габрово посреща сотнята на поручик Иловайски от 30-ти Донски казашки полк. От този момент градът с население около 7 хил. души се превръща в най-сигурният тил на Шипка. Повече от 190 са опълченците от Габрово, общо 220 д. са те от Габровския край, над 600 души от Габровския регион. Най-многобройни от т. нар. „втори призив” са девета и десета опълченски дружини, попълнени предимно с доброволци от Габрово и околните села. Общо 167 габровски опълченци са удостоени по храброст и наградени с ордени, Най-голяма е помощта на габровци по време на епичните августовски боеве. Войската съществува благодарение помощта на Габрово.

В края на декември 1877 г. (н. ст. – януари 1878 г.) Шипка послужи като отворена врата за победоносното шествие на руската армия към Цариград, за което важен принос има и габровското участие във войната.

svobodata_849x1200