Културна ценност на месеца – юли 2016 г.

Екипът на Регионален исторически музей – Габрово определи за културна ценност на месец юли 2016 г. един истински уникат, свързан с търговското минало на града ни – сметачна машина „NATIONAL“.

Сметачната машина е произведена през 1911 г. в САЩ и е внесена в България от фирмата „П. Шишковь и Сие“, гр. София, генерален представител на американската компания National Cash Register Co Ltd. Английските надписи върху сметачната машина са подменени с български. Към 1911 г., американската компания има около 6 хил. служители и е продала 1 милион сметачни машини по целия свят.

Една от тях, почти 100 години по-късно, е избраната за културна ценност на месец юли. Сметачната машина е метална, с дървено чекмедже. Марката е изписана отпред на чекмеджето и на обратната страна върху металния корпус. На лицевата страна има 5 лостчета за пресмятане.

Принадлежала на известната габровската фамилия Гунчеви. Сметачната машина е предадена на Историческия музей през есента на 1988 г. от Мариана Генчева Коева. Нейният баща Генчо Гунчев (1896-1963 г.) е син на Иван х. Гунчев (търговец на дребни стоки). В края на 20-те години фамилията строи къща на централната улица „Радецка“. На същото място, в по-ранно време се намира родната къща на воеводата от Априлското въстание Цанко Дюстабанов. Генчо Гунчев завършва прогимназия в Габрово, след което учи в търговско училище в Залцбург, Австрия. След завръщането си, работи във фирмата на баща си. Участва в Първата световна война като преводач от немски език, за което след края й получава възпоменателен медал от Негово величество цар Фердинанд. Заедно с брат си Стефан поддържат манифактурен магазин, носещ името на бащата „Иван х. Гунчев“.

Той се намира също на централната улица „Радецка. По сведения на Мариана Генчева, сметачната машина е използвана именно в него, в периода между 1918-1946 г. Към днешна дата касата е в изключително добро състояние.

През 2015 вътрешната част е почистена, а металния корпус претърпява реставрация в ателието за „Реставрация и консервация“ на Регионален исторически музей – Габрово.

National_848x1200