Културна ценност на месеца – март 2016 г.

КУЛТУРНА ЦЕННОСТ ЗА МЕСЕЦ МАРТ

Културна ценност на м. март е ПОДСТАКАН на ген. МИХАИЛ ДМИТРИЕВИЧ СКОБЕЛЕВ, името и действията, на който се свързват със зимното преминаване на Балкана през Химитлийската пътека. Изработен от метал (месинг), той е оформен като чашка в горната й част с украса от растителни и геометрични орнаменти, с красиво извита дръжка. Сребърното му покритие е поизтрито от времето. Служел е за поставяне на чаша за чай.

Генерал МИХАИЛ Д. СКОБЕЛЕВ е известен като „белият генерал“ заради белите му военни дрехи (мундир) и язденето на бял кон. Роден през 1843 г. в Санкт Петербург, потомствен дворянин. Учи в Петербургския университет, но се ориентира към военната кариера и завършва Николаевската военна академия на Генералния щаб. Участва в потушаването на Полското въстание от 1863-1864 г. През 1868 г. е изпратен в Туркестан, където прекарва по-голямата част от военната си служба. След започването на Руско-турската освободителна война, през лятото на 1877 г. е прехвърлен в Дунавската руска армия. В състава й командва Кавказка казашка бригада. При обсадата на Плевен участва в третата атака на плевенската крепост, организира и ръководи сформираната дясна колона при зимното преминаване на Балкана, включва се в битката при Шейново, след която пътят на руската армия към турската столица е открит.

Получил задачата да форсира Балкана през стръмната и трудно проходима Химитлийска пътека, на 24 декември 1877 г. (5 януари 1878 г.) ген. Скобелев започва изкачването. Негов водач е Новак Димитров от с. Зелено дърво. Дясната колона е съставена от ок. 16 хиляди души, към които са причислени седем опълченски дружини. В продължение на три дни при температури минус 20 градуса, гъста мъгла, виелици и двуметрови снежни преспи руси и българи преодоляват височините на Химитлийската пътека.

voenna_uniforma_848x1200