150 години от рождението на Пенчо Семов

Пенчо Семов

На 8 октомври се навършват 150 години от рождението на Пенчо Семов. Век и половина са достатъчни, за да се оформи образът на най-успелия габровски предприемач и фабрикант, на крупния дарител. Въпреки принудителна му забрава през т.нар. социалистически период, той остана най-популярен от старите габровски индустриалци, поради непреходното си дело в полза на града, а неговите предприятия станаха основа за развитието на големите комбинати на плановата икономика. Дълго време фигурата му беше полулегендарна, в наратива на голямото богатство, придобито включително чрез намерено „имане“, което доведе до приказните истории за мазета и корнизи пълни със злато. Но действителните измерения на личността на Пенчо Семов бяха разкрити чрез професионалното изследване от страна на Историческия музей в Габрово.

Къщата на семейство Семови, с. Цвятковци, строена в средата на 19 век

Семейство Радка и Пенчо Семови със сина си Пенчо П. Семов, 1930 г.

На 19 май 1997 г. Исторически музей – Габрово, съвместно с ТДА – Габрово, открива изложба „Пенчо Семов – строител на българската индустрия“, с автор на тематико-експозиционния план уредникът от музея Красимира Чолакова. Тя започва детайлно проучване на личността на Пенчо Семов. Влиза във връзка с неговия син, с други роднини. Започва скрупольозно и много трудоемко изследване на запазените документални източници в архиви в страната. Постепенно събира материали за голяма монография. Решавайки и много други професионални задачи, за около 10-годишен период изследването е завършено. На 2 април 2008 г. в изложбената зала на Централен държавен архив – София е открита изложбата „Пенчо Семов – българският Рокфелер“, посветена на 135-годишнината от рождението му. Проявата е съвместна изява на ЦДА, РИМ – Габрово, ДА – Габрово, ТДА – Варна и частни лица, неин автор отново е Красимира Чолакова.

Откриване на национална изложба „Пенчо Семов – българският Рокфелер“ в Габрово, 6 октомври 2008 г.

След 2 седмици, на 16 април тя представя и книгата си „Пенчо Семов – Успехът“ в ХГ „Христо Цокев“ – Габрово. Изданието е отличено с Априлова награда за принос в краеведението. Габровското представяне на изложбата на 6 октомври има небивал успех. Книгата буквално е разграбена. Претърпява още 2 издания – през 2009 г. и 2020 г. К. Чолакова е и съавтор на филма „Фабрикантът от Габрово“ през 2009 г. Продължение на представянето на темата е изложбата „Пенчо Семов – благодетелят“, съвместно с ДА – Габрово през 2013 г. Благодарение на обявените през 1997, 2008, 2013, 2023 г. дарителски акции от музея и чрез откупки през годините в РИМ – Габрово са съхранени малкото оригинални свидетелства за живота и делото на Пенчо Семов, между които и единствената запазена негова лична вещ.

Пенчо Семов със свои роднини, частен архив

Старопиталище „Пенчо Иванов Семов“, 1933 г.

Порталът с надпис: „Старопиталище „Пенчо Иванов Семов“

Регионален исторически музей – Габрово ще отбележи професионално юбилея на големия български индустриалец – с организираната в негова чест и по случай своята 140-годишнина национална научна конференция „Индустрия, индустриално наследство, музеи“ в началото на месец ноември. На Пенчо Семов ще бъде посветена и специална зала в новата постоянна експозиция на музея, която предстои да бъде създадена по проект „РИМ – Габрово – Познание, Участие, Преживяване“.

Чуждестранни военни аташета и военни и български офицери на гости във вилата на Пенчо Семов след Големите царски маневри, 1937 г.

Поклон пред делото на великия българин!

Снимките в публикацията са от книгата на Красимира Чолакова „Пенчо Семов – Успехът“, 2008 г.