РИМ – Габрово участва със свой представител в Националния форум за млади предприемачи „Колаборация за успех“, организиран от Младежки център Габрово

В края на миналата седмица, от 14 до 16 юли, в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово се проведе първият за Младежки център Габрово форум с национален обхват под наименованието „Колаборация за успех“. В събитието се включиха младежи на възраст 18 – 29 години от цялата страна с интереси в бизнес инвестициите, предприемачеството, маркетинга и рекламата.

Наред с другите занятия, практически задачи и предизвикателства в съботния ден, участниците се запознаха с историята на предприемачеството в Габрово. Иван Постомпиров – главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово представи: условията за развитие на предприемачеството в занаятите и индустрията от средата на ХIХ до средата на ХХ в. – ролята на държавата преди и след Освобождението на България; предизвикателствата пред първите предприемачи-индустриалци в Габрово и техните наследници; ролята на личността – поколения и приемственост в родовете на габровските индустриалци – Иван Калпазанов, Христо Бобчев и Иван Хаджиберов; примерът на габровски индустриалци, оставили следа в развитието на Българския Манчестър – Пенчо Семов, Христо Райков, Тотю и Пантю Пантеви; съдбата на габровските предприемачи след национализацията. Присъстващите бяха запознати с последните издания на РИМ – Габрово, свързани с представители на габровските предприемачи – Карагьозови, Калпазанови и Пантеви. Представянето беше илюстрирано със снимки и текст под формата на презентация.