МИГ – НЕПОВТОРИМ

През 70-те години на ХХ век един възрастен мъж е всеки ден на централната градска улица в Габрово – Александър Недев Керков, продавачът на лотарийни билети. Част от печалбата, която получава като пласьор, той инвестира в късметчета с измислени от него сентенции – за да зарадва всеки, спрял се до масичката му.

Този образ помнят повечето габровци, попрехвърлили 50-годишна възраст, този образ впечатлява и гостите на града по време на габровския карнавал през 1972 г. – сценаристът Христо Илиев (Чарли) и звукорежисьорът Георги Пенков (Джони). За габровци той е даденост – за останалите, другоселците „един чуден човек… най-смешният човек в Габрово…“ Така го характеризира починалият преди дни Джони Пенков.

Днес РИМ – Габрово ви припомня артиста Кѐрката, приковал вниманието върху себе си с оригиналния и ексцентричен външен вид: пъстър костюм и шапка, украсена с черупки от охлюви (габровски специалитет за най-икономична чорба). В дясна ръка със свирка, в лявата високо повдигнал табела с магаре – символът на „Джаз Керков“, който развличал габровци през 30-те и 40-те години на миналия век. На шапката е пришита любимата му сентенция „Всичко е вятър. Само вятърът не е вятър!“. Събирателен образ на габровец, музикант и зевзек!

Автор на снимката „Кѐрката“ е Илко Немцов, дългогодишен фотограф в Историческия музей в Габрово. Днес можем само да съжаляваме, че тя е черно-бяла, но всеки от вас може да си представи цветния вариант на тази фотография в нюансите, които харесва… Този миг от живота на Керков е неповторим!

Този Керков забелязват Чарли и Джони, а по-късно разбират, че чудакът е композитор, създател на фанфарни, духови и джазови оркестри в Габрово. През 1979 г. сценаристът Христо Илиев и режисьорът Оскар Кристанов създадат документалния филм „Вечният музикант – Александър Керков“ (1979) и го обезсмъртяват. Като артист габровецът играе и във филма „Нашият Шошканини“ (1982).

От днес габровци и гостите на града ще могат да се снимат до Вечния музикант с фанфара в ръка, пресъздаден от скулптура Георги Балабанов и с този образ Александър Керков ще бъде запомнен за години напред. Но не забравяйте колоритния Кѐрката – вечния габровец! Работлив, икономичен, остроумен, строг като музикант, великодушен като човек. Уникален!

Автор: Катя Гечева – главен уредник в РИМ – Габрово