РИМ – Габрово получи ценно дарение – възпоменателна, позлатена чаша на опълченеца Пенчо Сватов

На 4 октомври 2021 г. Регионален исторически музей – Габрово получи ценно дарение. Потомците на опълченеца Пенчо Недков Сватов (1851-1947) дариха възпоменателната сребърна позлатена чаша, която той получава през м. септември 1902 г. по време на честванията на 25-годишнината от Освобождението.

Пенчо Сватов е една от най-емблематичните фигури от габровските опълченци. Живял в три исторически епохи и останал в спомените на съвременниците си със своите честност, скромност, патриотизъм и благотворителност в полза на Габрово, той пролива кръвта си за свободата на България като доброволец в Сръбско-турската 1876 г., Руско-турската 1877-1878 г. и Сръбско-българската война 1885 г.

Чашите, които тогава получавали носителите на Знака за отличие на ордена „Св. Георги“ ІV степен, са изработени в една от най-престижните руски ювелирни фирми „Овчинникови“ по поръчка на император Николай ІІ. Тежки са 71 гр., носят вензела на владетеля, а на обратната страна на дъното е гравирано името на наградения.

РИМ – Габрово изказва своята благодарност и признателност за дарителския жест към г-н Андрей Ковачев, г-жа Надежда Димитрова, г-жа Елена Савчева и г-жа Мила Илиева.