Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

КУЛТУРНА ЦЕННОСТ НА МЕСЕЦА

МАРТ 2018 г.

chasovnici_849x1200

Регионален исторически музей – Габрово притежава колекция от уникални златни часовници. Част от тях ще бъдат експонирани в сградата на РИМ – Габрово до края на месец март.

Часовниците от фонда на Регионален исторически музей – Габрово са със златни капаци, върху които са отбелязани каратите злато, от което са направени. Всички са с красиво оформени корпуси, с растителни мотиви – розети, ромбове, волути, щитове. Някои са допълнително украсени с емайл, камъни, ниело и т.н. Вътрешните им части са месингови.

Забележителен е рядък златен дамски корсетен часовник, с диаметър 2,7 см., система цилиндър. Той е ръчно рисуван, с много изящна изработка, бял емайлиран циферблат с черни римски цифри. Капаците на този часовник са изящно оформени, а върху горния с помощта на цветен емайл е изобразен красив природен пейзаж, ограден с венец от растителни мотиви.

Върху вътрешния, заден капак на часовника е гравиран надпис „Medailles / Genève 1896 / Remontoir Patent / 10 rubis“. Наподобяващият по изработка и външен вид часовниците от 60-те години на XIX век модел с 10 камъка е спечелил награда на изложение в Женева през 1896 г.

С по-големи размери – диаметър 5 см, но също толкова изящен, е друг златен часовник от колекцията на Регионален исторически музей – Габрово. Интересно е, че циферблатът му съчетава римски и арабски, черни цифри – индекси за минутите, придружени с ажурни стрелки.

Часовникът е с отделен секундарник, със спирална пружина, поставен е в красиво гравиран златен корпус. Върху горния капак е изобразен медальон от растителни орнаменти, в средата на който има розета с инициали О и С, вероятно на неговия притежател или на производителя. Върху задния капак продължава същия мотив.

От вътрешната му страна, под стъкло е поставена елипсовидна снимка на момиченце с бяла рокля и червена огърлица. За съжаление не е ясна историята, но вероятно е фабрично поставена, тъй като липсва механизъм за отваряне на стъклото.

Датиран е към края на XIX век и вероятно е продукт на фирма Patek Philippe & Co, която повече от 400 години произвежда семпли и по-сложни джобни часовници, примери за едно рядко изкуство. Те имат имиджа на най-престижната и скъпа швейцарска марка часовници. Нейното мото е „Вие не само притежавате този часовник, а го пазите за бъдещите поколения”.

Днес само една шепа специалисти все още владеят техниката на гравиране и рисуването на различни миниатюри с емайл върху джобните часовници.

Експонираните часовници попадат във фонда на Регионален исторически музей – Габрово след дарение от НЧ „Априлов Палаузов” през 1969 г., заедно с още 13 културни ценности от благороден медал.

ФЕВРУАРИ 2018 г.

levski2_849x1200

КУЛТУРНА ЦЕННОСТ на М. ФЕВРУАРИ е ДЖОБНО НОЖЧЕ на ВАСИЛ ЛЕВСКИ. 145 години след гибелта му то е сред съхраненото културно-историческо наследство, белязало пътя на неговото безсмъртие. Редом с реликвите, съхранявани в Националния военно-исторически музей, музея на Левски в Ловеч и Историческият музей в Габрово също пази за поколенията една реликва – джобното ножче на Апостола.

От краеведски източници има податки, че при престоя си в Габрово Левски отсяда и в Девическия манастир. Един спомен на монахиня Христина (документално досега непотвърден) е свързан с времето (вероятно през 1870 г.), когато при една от поредните си обиколки из Българско Васил Левски посещава Габрово за трети път, преоблечен като свещеник. Когато той е в манастира, въоръжени турци идват да го търсят. Монахинята почукала разтревожена на вратата на одаята да бяга. „Те ме виждат, но не ме познават, не бой се!“ – отвърнал той и през прозорчето се спуснал във върбалака край Янтра. От това посещение на Апостола в Габровския девически манастир е забравено неволно ножчето, с което си е служил. То е с дължина 20 см, с тънко изтрито от употреба острие, с красива дръжка от чирен и кост в бяло и черно, завършваща с извивка под ъгъл.

ЯНУАРИ 2018 г.

Дневникът на Георги Бочаров, в който е описано и залавянето на Цанко Дюстабанов, е първата за годината културна ценност на Регионален исторически музей – Габрово.

Как воеводата попада в ръцете на поробителите е описано в глава ХІІ, а заглавието е “Улавянето на Цанката”.

Написаното в този дневник, потвърждава спомените на много от родните революционери – подкрепата за въстанието срещу властта на Високата порта не е толкова масово, колкото днес мислим.

bocharov

Георги Бочаров – революционер, опълченец и кмет на Габрово

“Когато се отделихме, потеглихме само трима, в един дол, в който като преминем мислехме, че ще слезем в Бойновци. В този дол се бавихме няколко часа да си почиваме. Мих на Цанко ръката и когато излязохме на върха, почти беше се мръкнало, но познахме, че сме още далеч от Бойновци. Затова тръгнахме по-бързо. Като вървяхме, намерихме едно овчарче, което накарахме да издои малко мляко. То издои и като го изпихме, дадохме му 20 пари и си заминахме. Като преминахме няколко разстояния, намерихме един орач, че сее папур. Попитахме го за пътя и той дойде с нас да ни заведе чак до самото Бойновци. Дадохме му едно рубе за заслугата му и го изпроводихме. И ние чакахме доде се мръкне и чак тогава проводихме Христо за хляб и да попита щели ни пуснат да постоим няколко дена в тази къща и особено Цанката. Той като отидел и поискал хляб, челяка захванал да се вайка, е и той ще отиде “направдина” защото имало аскер в колибите.”