Your browser is out of date!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Try Firefox or Chrome!

Проект “Православни храмове в Габровско”

ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ В ГАБРОВСКО

Book_Cover_932x1200.jpg

На 22.07.2016 г. се проведе заключителна пресконференция по проект “Православни храмове в Габровско”, финансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово и с финансовото участие на Архиерейско наместничество – Габрово и РИМ-Габрово. Проектът реализира своите цели преди крайния си срок. Резултатът е албумът “Православни храмове в Габровско”.

Съставители на книгата са протойерей Руслан Личев, Росен Йосифов и Красимира Чолакова. Научен редактор е проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а редактор – Савина Цонева, директор на РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово. Оформлението, печата и предпечата са дело на издателство „Фабер“ – Велико Търново.

Със създаването на печатно издание-албум “Православни храмове в Габровско”, посветено на 150-та годишнина от освещаването на храм „Успение Богородично“ в Габрово за пръв път се представя пълноцветен илюстрован каталог на православните храмове в района. Създаденият модерен културен продукт е двуезичен и ще бъде използван за популяризиране на историята и културата на Габрово в страната и чужбина.

Чрез изследователска дейност в институции и на терен са събрани данни за православните култови постройки на територията на Габровска община. За пръв път са представени 32 действащи православни църкви и манастири на територията на Габровска духовна околия. Особено внимание е обърнато на селските църкви, разположени в привлекателни за туризъм, но труднодостъпни и малко посещаеми селища, част от които представляват ценни архитектурни образци.

Създаденият албум ще бъде разпространяван сред туристи, научни работници, студенти и ученици и жителите на малките селища в Габровската община.

IMG_2727_1024x575

***

Проект “ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВЕ В ГАБРОВСКО”
Начална пресконференция

banner.jpg

Днес, 02 юни 2016 г., се проведе начална пресконференция по проект „Православни храмове в Габровско“, финансиран по програма „Култура“ на Община Габрово.

Целта на проекта е създаване на печатно издание-албум „Православни храмове в Габровоско“, посветено на 150-годишнината на освещаването на храм „Успение Богородично“. Изданието ще бъде двуезично (на български и английски език) и ще представлява цветен илюстрован каталог на православните храмове в региона.

IMG_3602_1024x575     IMG_3604_1024x575

***