115 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГАБРОВСКОТО МАШИНОСТРОЕНЕ, част 3

Първият български тъкачен стан е изработен в Габрово

Третият син на Ив. Недков – Цветан, учи в Априловската гимназия, но всяко лято работи по два месеца във фабриката на баща си. Така постепенно добива необходимата техническа и практическа подготовка за един бъдещ инженер. Следва във висшето техническо училище в Мюнхен, Германия. По съвет на баща си постъпва като работник в заводите „Шкода” – Пилзен, Чехословакия, защото „добър инженер става онзи, който е бил добър работник по професията си“. След като завършва образованието си, през 1933 г. се завръща в Габрово.

Семейство Недкови – Иван Недков и съпругата му, синовете Никола, Цветан и Симеон със снахите. Средният син проф. Никола Недков – лекар, завършил в Мюнхен, Германия, един от най- добрите български специалисти по пластична хирургия.

По това време фабриката се намира в тежко финансово положение заради световната криза (1929-1933). Ив. Недков е вече с разклатено здраве и умира на 21 юни 1936 г. Под негово ръководство предприятието не се разраства особено, а е по-скоро една добре обзаведена машинна работилница, без някаква специализация и серийно производство.

Инж. Цветан Недков постепенно оглавява производството на изпадналата в безизходица фабрика. Като по-ориентиран и предвидлив, той вижда, че след голямата световна криза вътрешният пазар ще е гладен за текстилни изделия и по-специално памучни платове. Ориентира се към изработване на памукотъкачен стан.

Инж. Недков проучва конструкцията на различни модели станове и технологията на тъкане в близката фабрика на Илия Червенаков. Спира се на английския „Хатерслей” (“Hatersley& Sons”, England.), но не му разрешават да го разглоби, а само да го скицира. По чертежите са изработени детайли от дърво. Заедно с майстор-тъкач успява да сглоби стана и в един неделен ден, той е пуснат в действие. Новият стан работи добре и започва да произвежда метри плат. Така през 1935 г. инж. Цветан Недков става първият в България изработил памукотъкачен стан, задвижван от собствен електромотор. Същата година той е показан на организираната от Съюза на индустриалците в Габрово занаятчийско-индустриална изложба, подредена в Априловската гимназия.

Памукотъкачен стан “Hatersley& Sons”, England в експозицията на РИМ – Габрово. Стан на същата фирма служи за прототип на инж. Цветан Недков.

През 40-те години на ХХ в. се извършва преустройство на фабрика „Ив. Недков“ – Габрово. От 30 април 1942 г. инж. Цв. Недков поема цялостното ръководство със съгласието на брат му – инж. Симеон Недков, който остава да работи като конструктор. За да се изплатят дълговете на предприятието, то се специализира в производството на памукотъкачни станове. Започва изработване не само на единични бройки, но и на малки серии, които много бързо си намират пазар.

В Габрово, а и на други места в страната, бързо никнат малки тъкачници, в съответствие с нуждите на времето след Втората световна война. За тях трябват не само станове, но и помощни машини, които габровската фабрика започва да произвежда. Становете се търсят усилено и се произвеждат в по-големи серии – 20, 30, 50, което улеснява производството и подобрява качеството. Започва серийно производство на дърводелски и кожарски машини.

Следва продължение…

Автор на материала – Иван Постомпиров – гл. уредник в РИМ – Габрово