Документалната изложба „Победа и…. погром. Величие и… падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, бе открита в РИМ – Габрово

На 8 октомври в Регионален исторически музей – Габрово беше открита документалната изложба „Победа и…. погром. Величие и… падение.“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914–1918 г.).

В изложбата, която е организирана от Държавна агенция „Архиви“, са представени документи, снимки и други архивни материали от Националния архивен фонд на Република България. Тя е осъществена с подкрепата на Националния комитет за отбелязване 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014-2018 г.) и представя българската армия и военачалници, заедно с епизоди от живота на фронта; проследява разгръщането на бойните действия и приключването на войната.

На събитието присъстваха представители на културни институции, граждани и ученици от средните училища в града. Изложбата беше представена от Цветомира Койчева, началник на отдел ДА – Габрово. Капитан Николов от Военно окръжие – Габрово разказа историята на най-славната българска победа през войната – при Дойран.

Изложба „Победа и…. погром. Величие и… падение.“ може да бъде посетена до 31 октомври 2019 г. в сградата на Регионален исторически музей – Габрово на ул. „Николаевска“ 10.