Откриване на изложбата от Детски пленер „Старо Габрово“

 

На 10 юли от 17.30 часа на чардака на Дечковата къща ще бъде открита изложбата от детския пленер „Старо Габрово“, организиран от Регионален исторически музей – Габрово.

От 27 юни до 9 юли пред Дечковата къща и около нея – в емблематичния за града ни квартал „Шести участък“, 25 млади творци от школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“, с преподавател талантливата габровска художничка Елиза Ковачева-Цокова, черпиха вдъхновение от възрожденската архитектура и с четки и бои я претворяваха върху белите листи.

По време на пленера участниците имаха възможност да разгледат и постоянната експозиция „Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“. Любопитството на малките посетители беше привлечено от различни културни ценности, но особен интерес у тях предизвика пианото марка „Ed. Steingraeber-Bayreuth“, произведено 70-те години на ХIХ век.

Тъй като този красив музикален инструмент се нуждае от вещата намеса на специалист, за да може да се използва не само като музеен експонат, а и за концертни изяви, се зароди идеята творбите от пленера да бъдат предложени за благотворителна продажба, а събраните средства да бъдат предоставени за акордирането му.

От 10 юли до 10 август 2019 година може да разгледате изложбата и да станете притежател на красива творба, дело на млад габровски талант!