Ваканция на чардака на Дечковата къща

 

Лятната ваканция за учениците от начална образователна степен вече чука на вратите на класните стаи. След месеци усърдно четене, писане и смятане е време за заслужена почивка. Преди да поемат към морета, планини, села и пътешествия, Регионален исторически музей – Габрово кани малките ученици и кандидат-ученици на „Ваканция на чардака“.

Интересът, който предизвика първото издание на инициативата, проведено по време на пролетната ваканция от 2 до 5 април, вдъхнови музейните служители за нови занимания, подходящи за лятото.

От 4 до 7 юни, от 11 до 12 часа, на чардака на Дечковата къща децата ще имат възможност да творят, научавайки интересни неща, и да споделят емоции с нови приятели.

В първото ателие на 4 юни участниците ще изработят ваканционно дневниче, в което да впишат какво искат да им се случи през лятото, а в края на ваканцията ще напишат това, което са осъществили. Тези дневничета ще бъдат полезни и за родителите, защото надниквайки в тях, ще разберат желанията и интересите на децата си, и ще могат да им помогнат да ги реализират.

На 5 юни ще насочим вниманието на участниците към ветрилото от щраусови пера на Тодорица Хаджиберова – съпруга на габровския индустриалец Иван Хаджиберов, изложено в музейната експозиция “Градски бит от края на ХІХ до 40-те години на ХХ век“, това ще е повод децата да научат кой е Иван Хаджиберов и да разгледат други културни ценности, принадлежали на семейството. В занимателната част ще изработят цветно хартиено ветрило, особено подходящ аксесоар в летните жеги. Ателието ще е полезно и за момчета, защото със собственоръчното творение биха могли да зарадват своите сестри, майки, баби и приятелки. В края на занятието участниците ще усвоят габровския урок – как да си правят вятър, без да хабят ветрилото.

Цветни отражения е наречено ателието в четвъртък, 6 юни. Това ще е най-загадъчното занимание, защото децата ще могат да изберат фигура, чиито контури да очертаят, но какво точно ще се получи и дали резултатът ще отрази очакванията им, ще разберат на финала.

В последния ден ще направим разходка във времето, като запознаем участниците с особеностите на облеклото и прическите в различни исторически епохи. Ще разгледаме салона на габровската мода, представен в музейната експозиция. Децата ще могат по зададени модели сами да направят съвременни дамски и мъжки прически и да добавят аксесоари според своя вкус.

Цената на посетителския билет за едно ателие е 2 лева.

Програма:

4 юни, вторник – Ваканционно дневниче

5 юни, сряда – Хартиено ветрило

6 юни, четвъртък – Цветни отражения

7 юни, петък – Шарен свят и моди разни