Културна ценност на месеца – октомври 2014 г.

DSC01860_1024x576

Културна ценност за месец ОКТОМВРИ 2014 г. беше една изключително ценна реликва – маслен портрет на най-големия габровски историограф д-р Петър Цончев. Роден през 1867 г. той завършва Априловската гимназия през 1889 г. Още от тогава, както сам той си спомня се увлича по история, но по желание на баща си Цончо Пенчев – виден габровски търговец, училищен настоятел, съдия и кмет на града, постъпва в Медицинския факултет на Киевск ия университет, който завършва през 1894 г. Започва работа като околийски лекар в Горна Оряховица, където открива трикласна болница. От 1899 г. се премества в родния си град, където възобновява и председателства дружеството „Червен кръст“. Избиран е за депутат от Демократическата партия в 5 то ВНС 1911 г. По време на войните за национално обединение е началник на 4-та полева болница /1912 – 1913 г./ и на 15-та местна военна болница в София /1915 -1918 г./. Успоредно с лекарската си практика той активно се занимава със събиране на материали за изучаване на историята на Габрово. По негова инициатива през 1920 г. се създава Историографическо дружество – Габрово, което прави първите археологически проучвания в града ни и създава първата музейна експозиция. Той е негов пръв председател, като на този пост остава още дълги години независимо от това, че вече не живее в града. През 20-те години се преселва в София, става директор в главната дирекция на народното здраве, член на Висшия медицински съвет.

Въпреки това той не забравя никога своето родно Габрово. С дарените от него и съпругата му средства се строи сграда за гимнастически салон и музей, което всъщност представлява първата собствена сграда на бъдещия Градски исторически музей – Габрово, сега РИМ – Габрово. Дългогодишен председател е на Габровската дружба в столицата. Историческите му занимания довеждат до издаването на два фундаментални труда върху габровската история „Из стопанското минало на Габрово“, 1929 г. и „Из общественото и културното минало на Габрово“, 1934 г. Тези две книги и до сега запазват ролята си на великолепен извор за историята на Габрово, като са ненадминати в това отношение и до днес. Д-р Петър Цончев е обявен е за почетен гражданин на Габрово.

Портретът е рисуван в София през 1926 г. от известния тогава художник Петър Василев. Това е единствения запазен маслен портрет на най–големия габровски историограф.