Демонстрация на поставяне на сокай и изложба пред Дечкова къща

 

В наситената с празнични събития седмица Регионален исторически музей – Габрово кани жителите и гостите на града на 14 май от 15.00 часа пред Дечкова къща, където ще бъде открита изложбата „Когато миналото беше настояще“ на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Изложбата е реализирана по проект към Национален фонд „Култура“ на Министерство на културата. В нея са представени 10 постера с 20 архивни снимки, които показват емблематични места от стара Трявна и такива, които са емоционално обвързани със социалния живот на жителите на града. Хронологическият обхват на мобилната експозиция е краят на XIX – средата на XX век. Фотосите са част от фонда на Специализиран музей – Трявна, Държавен архив – Габрово, както и от лични колекции на фотографите Стефан Чалъков и Александра Иванова.

Партньори в реализирането на проекта са: Регионален исторически музей – Габрово, Регионален исторически музей – Велико Търново, ЕМО „Етър“, Национален музей на образованието, Регионален исторически музей – Русе и др.

Към мобилната изложба ще бъде представен и пътеводителят „На разходка из възрожденска Трявна“ с информация за града, за възрожденските паметници на културата, както и сведения за паметници или барелефи, свързани с исторически събития и личности.

Като акцент в това вълнуващо пътуване в миналото, двете културни институции са подготвили специална изненада. Пред гостите на откриването ще бъде направена демонстрация по поставяне на тревненски и габровски накит за глава – сокай, от фондовете на двата музея.