С АРОМАТ НА КАЗАНЛЪШКА РОЗА В ГАБРОВО

 

На 18 април, четвъртък, от 15.00 ч. в Регионален исторически музей – град Габрово ще бъде открита изложбата „С ухание на Казанлъшка роза“ на Исторически музей „Искра“ – гр. Казанлък.

Изложбата включва над сто експоната от богатия фонд на ИМ „Искра“, представяща традиционния за Казанлъшкия край поминък за последните над 300 години – инсталация за варене на розово масло и розова вода, съдове за съхранение и износ на розово масло, предмети, показващи историята на търговията с розово масло през 19 и 20 век.

Макар да не произхожда от България, маслодайната роза се е превърнала в една от безспорните емблеми на страната ни. Тя символизира възкресение, живот, красота, младост и здраве. Това царствено растение заема специално място в сърцата на хората от древността до наши дни и е в основата на романтични истории, легенди и разкази, които вълнуват и до днес.България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с отлични условия за отглеждане на маслодайна роза. Още от 16 век в днешната „Долина на розите“ започва развитието на производството на розово масло, като през 19 век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.

Подарете си един следобед с ухание на Казанлъшка роза !