Уроци в музея през април

Образователните занимания от инициативата „Урок в музея“, организирани от Регионален исторически музей – Габрово, продължават през месец април с темите: „Ръчно хладно и огнестрелно оръжие от Руско-Турската война 1877-78“ и „Лазаровден, Цветница, Великден“.

Като продължение на урока „Освобождението“ от месец март, музеят ще предложи тема, свързана с ръчното хладно и огнестрелно оръжие, използвано по време на Руско-Турската война 1877 – 78 г. В мултимедийна презентация уредникът Апостол Матев ще покаже на учениците оръжията, използвани от руската армия и българското опълчение и въоръжението на турската армия. След теоретичната част участниците ще могат да разгледат оръжия от този период, съхранявани във фонда на музея. Урокът е подходящ за ученици на възраст 14 – 19 години. По-мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“ институцията подготвя за месец август по повод 142 години от Шипченската епопея.

 

Приложното ателие „Лазаровден, Цветница, Великден“ е подходящо за ученици от начална образователна степен. В него екскурзоводът Ива Йонкова ще запознае децата с характерната празнична обредност. Практическата задача към участниците ще е изработката на поставка за великденско яйце.

 

Уроците се провеждат в сградата на Регионален исторически музей – Габрово – ул. „Николаевска“ 10. Необходимо е предварително записване на тел. 066 809 767.

Цена на посетителския билет – 2 лв.