Ружка Чаракчиева – дух, талант, проникновение

На 10 октомври 2018 г. в залата на Регионален исторически музей – Габрово при голям интерес бе представена биографичната книга „Ружка Чаракчиева – дух, талант, проникновение“. Автор е пианистката-акомпанятор Ирен Капеловска, ученичка на проф. Чаракчиева. На представянето присъства родената в Габрово пианистка и авторът на книгата.

Проф. Ружка Чаракчиева завършва с отличие Държавната музикална академия – София. Специализира в Московската държавна консерватория и във Висшето училище за музика във Виена. Лауреат е на редица престижни международни конкурси за пианисти. Името ѝ е включено в библиографското издание на Университета в Кеймбридж „Кой кой е в музиката“. През 2006 г. Ружка Чаракчиева получава „Почетно гражданство на Габрово за приноса ѝ в музикалния живот на града, България и света“ и „Свидетелство за принос – личен и на фамилията ѝ – за изграждане на гр. Габрово в миналото и днес“. Удостоена е с редица награди за постижения в областта на музикалното и танцово изкуство. Записала е много творби за радио и телевизионни програми в България и чужбина.

В залата присъстваше и сестрата на Ружка Чаракчиева – Мариана, която също е изтъкнат музикант. Мариана Чаракчиева завършва Музикалното училище – София, а в БДК е студентка в класа по цигулка на проф. Петър Христосков. От 1969 г. работи в оркестъра на Софийската опера. Има много участия с различни камерни формации и оркестри – дамски камерен оркестър към Операта, Софийски младежки камерен оркестър, с когото многократно пътува в чужбина. От 1983 г. е помощник-концертмайстор в Софийската опера до пенсионирането си.

Във връзка с представянето, в музея е експонирана изложба, свързана с родовете Пенчеви и Чаракчиеви, оставили значима следа в историята на града.

Събитието е част от инициативата на Община Габрово „ФамилииТе“, за представяне на видни габровски фамилии с принос в културния, стопанския и обществен живот в миналото и днес.

Изложбата ще може да бъде посетена до 31 октомври 2018 г. в Регионален исторически музей – Габрово на ул. „Николаевска“ 10.