Изложба „Габрово и Свободата“ бе открита в Дечкова къща

На 12 септември 2018 г. в Дечкова къща бе открита юбилейна изложба „Габрово и Свободата“с автор Надежда Лазарова. Изложбата е посветена на борците за свобода и 140-тата годишнина от Освобождението на България.

Изложбата бе представена лично от г-жа Лазарова, която получи цветя и подаръци от присъстващите гости. Поздравителен адрес от името на Регионален исторически музей – Габрово връчи Красимира Чолакова, директор на музея.

В изложбата са показани уникални ръкоделия, изплетени на една кука и изобразяващи знакови места и събития, свързани с периода на Руско-турската освободителна война, като преминаването на руските войски през Конашкия мост, църквата „Свето Благовещение“ от Девическия манастир, преустроена във временна болница по време на Шипченските боеве, паметникът на Свободата на връх Свети Никола. В плетени рамки са показани сцени от Освободителната война, снимки на руски пълководци и български опълченци, присъстват типичните за авторката плетени цветя от памук и ламе. Включени са и публикациите на Надежда Лазарова, посветени на приноса на Кметовския край към Освобождението.

Изложбата може да бъде посетена до 11.10.2018 г. в Дечкова къща на ул. „Опълченска“ № 8, гр. Габрово.