Представяне на „Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“

На 21 март от 17:30 ч. в РИМ – Габрово ще бъде представена „Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“. Това e единственото досега монографично изследване за имената на върховете на националната слава и величие Шипка и „Св. Никола“.

Авторът проф. д-р Петко Ст. Петков е известен учен, преподавател във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, роден и израснал в Казанлък, отлично запознат с историческите факти по именуването и преименуването на по-високия старопланински връх.

Проф. д-р. Петко Петков

Проф. д-р Петко Петков е научен ръководител на петата научна конференция „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм“, която ще се проведе на 4 и 5 октомври 2018 г. в гр. Габрово.

Книгата е историческо изследване, което уточнява и анализира промените в наименованието на по-високия връх – от „Свети Никола“ през „Столетов връх“ до Шипка, каквото е и името на съседния по-нисък връх.

Тя има и специален акцент в областта на културния туризъм. Част от текста е посветен на критичния анализ на щетите, които нанася на тази общественозначима дейност преименуването на по-високия връх през 1977 г., в резултат от което и двата върха получават едно и също име Шипка. Възстановяването на историческата традиция и връщането на името „Свети Никола“ на по-високия връх ще има благоприятно въздействие за активизирането на културно-туристическата дейност и за изваждането от забравата на много по-малко посещавания след 1977 г. връх Шипка, на който и днес личат следите от съхранените и специално обозначени с държавни средства исторически паметници, свързани с епопеята през 1877 г.