Представяне на книгата „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност”

На 24 октомври 2017 година в Регионален исторически музей – Габрово бе представена книгата „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност“ с автори проф. д-р Вили Лилков и Христо Христов.

Професор д-р Вили Лилков е преподавател в катедра „Физика“ на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Христо Христов е разследващ журналист и документалист, изследващ архивите на бившата Държавна сигурност.

Терминът „бивши хора” се въвежда в партийната терминология и в документите на Държавна сигурност (ДС) след национализацията през 1947 г. Той, както много други изрази от тоталитарния период е привнесен от Съветския съюз. Понятието обхваща широк кръг от различни представители на обществото, които са част от политическия, духовен и икономически елит до 9 септември 1944 г. – ръководители и дейци на ликвидираните политически партии, бивши народни представители, царедворци, дипломати, държавни служители на служба преди идването на компартията на власт, офицери от армията, определяни от режима като „царски“, бивши индустриалци и собственици на фабрики и други предприятия, заможни и средно заможни земевладелци и земеделски производители, определяни като кулаци, търговци, адвокати със заличени права, представители на буржоазната интелигенция, дори мелничари, бакали и занаятчии. Към бившите хора атеистичният режим в началото присъединява и духовенството. Към тази група спадат и наследниците на т. нар. „бивши хора”, те също са контингент на ДС.

В книгата са описани и личности, които са свързани с Габровския край:

Банкерът Марко Рясков (роден и учил в Габрово) е един от последните концлагеристи в Белене (Антон Югов живее в неговия дом по това време).

Илия Кожухаров – роден в Габрово, юрист, бивш кмет на Габрово, министър на търговията и на правосъдието преди 9 септември 1944 г., изселван, вкарван в концлагер без доказани провинения.

Инж. Владимир Явашев – баща на Христо (Кристо), Анани и Стефан Явашеви. Осъден на 1 година затвор за саботаж.

Стефан Сираков – търговец и неговата дъщеря Рада Москова, майка на режисьора Теди Москов. Въдворен в ТВО – Белене.

Иван Кирков Вазов – племенник на Иван Вазов, роден в Севлиево, бивш народен представител и министър, който е убит през 1945 г.

Атанас Буров, завършил Априловската гимназия, починал в Пазарджишкия затвор.