Изложба „ГАБРОВО И СЕВЛИЕВО В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“ (4-15 септ. 2017 г.)

Изложбата „ГАБРОВО И СЕВЛИЕВО В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“ ще бъде открита от 15 ч. на 4 септ. в сградата на РИМ – Габрово, ул. „Николаевска“ 10. Тя е съвместна изложба на РИМ – Габрово и ИМ – Севлиево, посветена на 100 год. от участието на България в Първата световна война.

Най-голямо е участието на габровци в 23-и пехотен Шипченски пехотен полк, в състава на 2-а бригада от 8-а Тунджанска дивизия към 1-ва българска армия. Освен в 23-ти полк, габровци воюват в 12-ти Балкански, 55-ти, 56-ти и 88-и пехотни полкове, и 18-ти артилерийски полк в състава на 8-а Тунджанска дивизия, 39-ти пехотен полк от 9-та пехотна Плевенска дивизия и др. военни части на българската армия.

По време на войната (1915-1918 г.) от Габровска околия загиват около 1100 души. От Габрово са убити 38 офицери и около 200 подофицери и войници. По бойните полета оставят костите си и голям брой военнослужещи, чиито имена не са установени. Най-много жертви са дадени при настъплението в Сърбия през 1915 г., в Македония – боевете при с. Кенали, завоя на р. Черна, вр. Джемаат-Йери в планината Чеган, кота 1248 (с. Кръкляни) от авг. 1916 до май 1917 г. Някои умират от раните си във военно-полевите болници, а други, като военнопленници във Франция. Едни са погребани в общи гробове след битката, други „на позицията“, а трети се водят „безследно изчезнали“. Хиляди остават инвалиди за цял живот.

РИМ – Габрово представя 80 културни ценности – оригинални снимки, документи и предмети от периода на Първата световна война. Сред тях са: снимки на първият габровец военен летец Никола Дремсизов, панорамни снимки на Габрово, направени от цепелин през 1916 г., от военните действия на 23-ти Шипченски полк, грижи за ранените, войнишки бит, пощенски картички и карикатури от време на войната. Сред експонатите могат да се откроят: Манифест към българския народ за обявяване война на Сърбия, знамето на дружество „Инвалид“, бойна офицерска униформа, военни ордени и възпоменателен медал, трофейни пушки и казашка шашка, пушка „Манлихер“ на въоръжение в българската армия, кавалерийска сабя, предмети от войнишко творчество – дървена табакера, пръстени и др. В текст е представен бойния път на 23-ти Шипченски полк, в който служат най-много габровци, кратки сведения за убитите от Габровска област и града.

Севлиевци воюват главно в редиците на 34-ти Троянски пехотен полк, който води епични битки в продължение на три години срещу англичани, французи и гърци при настъплението в Сърбия и в Македония, при Дойран. В тази война само от град Севлиево загиват около 50 офицери и подофицери и близо 170 войника. Значителен е и броят на загиналите и ранени бойци от севлиевските села.

Исторически музей – Севлиево се представят с около 70 снимки, документи и предмети. Снимките представят: Марин Конов (бъдещ кмет на Севлиево, осъден на смърт от Народния съд) и други севлиевци, пленено трофейно оръжие, свален английски самолет, войнишко ежедневие и др. От предметите могат да се посочат: ордени и медали от войната, военен шанцов инструмент – кирка и лопата, противогаз, австрийска военна шапка-каска, гилзи от снаряди, войнишко творчество – нож за рязане на писма, пепелник и вази от гилзи на снаряд и др. Приложени са подробни сведения за участието на севлиевци във войната и Списък на загиналите офицери, подофицери и войници от Севлиево.