Приключиха археологическите разкопки в местността Градище

Днес, 26 юли, се състоя финалната пресконференция за проведените в местността Градище археологически разкопки. Резултатите от финансираните от Община Габрово археологически проучвания представиха съроководителите на проучванията проф. дин Казимир Попконстантинов, преподавател по археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и доц. д-р Росина Костова, преподавател по Византийска археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и от заместник-ръководителят Росен Йосифов, главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово.

На пресконференцията присъстваха Таня Христова, кмет на община Габрово и Нела Рачевиц, заместник-кмет „Социално‐икономическо развитие“.

Журналисти и официални лица се запознаха с историята на укрепеното селище, просъществувало от началото на IV до началото на VII век след Христа. Проф. дин Казимир Попконстантинов представи лично част от намерените археологически находки, сред които стилос – писало, което се ползва за писане върху восък, фибули – игли за закопчаване на дрехи, бронзова катарама за колан, фрагмент от стъклена чаша, бронзови монети, прешлен за вретено, античен катинар и панти, метални фрагменти от различни инструменти и върхове на стрели.