Посещение на ученици от СУ „Райчо Каролев“ в РИМ – Габрово

Днес Регионален исторически музей – Габрово бе посетен от ученици от VI, VII и VIII клас при СУ „Райчо Каролев“ в рамките на извънкласните дейности по проект „Твоят час“, финансиран по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г.

Учениците разгледаха изложба „Габровската индустрия в снимки и любопитни факти“ представяща разнообразни експонати и информация за възхода на габровската индустрия след Освобождението и превръщането на града в „Българският Манчестър”.

Голям интерес у децата предизвика експозиция „Габрово и габровци“, където те имаха възможността да проследят развитието на град Габрово от неговото основаване до наши дни, да се запознаят с бита на габровци през възраждането, постиженията им в сферата търговията, занаятите и образованието, участието им в борбите за освобождение и национално обединение.

В края на своето посещение, учениците разгледаха изложбата посветена на късноантичната крепост Градище, в която видяха автентични артефакти, намерени при археологически разкопки в района на крепостта – върхове на копия и стрели, накити, монети и предмети от бита.