Джобното ножче на Апостола на Свободата

nojche_levski_869x1200

По повод на 144 години от гибелта на Васил Левски РИМ – Габрово представя една реликва – джобното ножче на Апостола на Свободата.

По време на обиколките си из Българско, започнали от зимата на 1869 г., за да създава местни революционни комитети, Васил Левски посещава пет пъти Габрово. От краеведски източници има податки, че при престоя си той отсяда и в Девическия манастир. Един спомен на монахиня Христина (документално досега непотвърден) е свързан с времето (вероятно през 1870 г.), когато при една от поредните си обиколки Левски посещава Габрово за трети път, преоблечен като свещеник. Когато той е в манастира, въоръжени турци идват да го търсят. Разтревожена монахинята почукала на вратата на одаята да бяга. „Те ме виждат, но не ме познават, не бой се!” – отвърнал той и през прозорчето се спуснал във върбалака край Янтра. От това посещение на Апостола в Габровския девически манастир е забравено неволно ножчето, с което си е служил. То е с дължина 20 см, с тънко изтрито от употреба острие, с красива дръжка от чирен и кост в бяло и черно, завършваща с извивка под ъгъл.

Редом с реликвите, съхранявани в Националния военно-исторически музей, музея на Левски в Ловеч и Историческият музей в Габрово също пази за поколенията една свята реликва – джобното ножче на Апостола.