РИМ – Габрово се включи в тържествената церемония по случай 185 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършиха 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По традиция годишнината се отбелязва с тържествената церемония пред морената на Левски до Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

От името на Регионален исторически музей – Габрово цветя поднесе Катя Гечева-Стоянова, главен уредник в музея.

Редом с реликвите, съхранявани в Националния военно-исторически музей, музея на Левски в Ловеч и РИМ – Габрово също пази за поколенията една културна ценност – джобното ножче на Апостола.

По време на обиколките си из българските земи, за да създава местни революционни комитети, Васил Левски посещава пет пъти Габрово. При третото си идване в града Левски пристига преоблечен като свещеник. Предполага се, че при престоя си той отсяда в Девическия манастир „Свето Благовещение“. Докато е в светата обител, въоръжени турци идват да го търсят. Левски успява да избяга, скривайки се във върбалака край р. Янтра. При това посещение на Апостола в Габровския девически манастир той е забравил неволно ножчето, с което си е служил. То е с дължина 20 см, с тънко изтрито от употреба острие, с красива дръжка от чирен и кост в бяло и черно, завършваща с извивка под ъгъл.