Представители на РИМ – Габрово присъстваха на семинар на тема „Планиране на изложби, интерпретация на музейното съдържание, разказването на истории и общуването с посетителите – как да го направим най-добре“

По покана на Министерството на културата и Фондация „Америка за България“ представители на Регионален исторически музей – Габрово присъстваха на семинар на тема „Планиране на изложби, интерпретация на музейното съдържание, разказването на истории и общуването с посетителите – как да го направим най-добре“. Срещата се проведе на 15.06.2022 г. в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

След специална обиколка на Епископската базилика на Филипопол се запознахме с екипа на Skolnick Architecture + Design Partnership – Лий Х. Сколник, Джо Ан Секор и Скот Бригс. Заедно с български експерти те разработват стратегия за преживяването на посетителите и дизайн на изложбата за базиликата. SKOLNICK е мултидисциплинарно студио от Ню Йорк с опит в архитектурния, изложбения и комуникационен дизайн. Портфолиото на фирмата, основана през 1980 г., е изключително впечатляващо и включва проекти по целия свят – музеи, посетителски центрове, научни и образователни пространства (www.skolnick.com).

Изключително полезни и вдъхновяващи бяха и презентациите на Елена Кантарева-Дечева, ръководител на реставрацията на базиликата. Антони Георгиев от списание „Vagabond“ даде съвети за това как да поднесем разказа и информацията по най-добрия начин. Надя Захариева от Фондация „Америка за България“ разказа как бе създадена Фондация „Приятели на Базиликата – Пловдив“, а Доника Георгиева и Мирослав Велков от архитектурно студио „Ателие 3“ представиха работата си по зала „Врачански съкровища“ към Регионален исторически музей Враца.

Можете да се запознаете подробно с проекта и инициативите на Епископската базилика на Филипопол тук: www.plovdivmosaics.org