Вдъхновяващи усмивки от Дечковата къща

8 занятия се проведоха в музеен обект „Дечкова къща“ по време на Лятната занималня, организирана от Община Габрово.

За поредна година Регионален исторически музей – Габрово се включи в организираната от Община Габрово Лятна занималня за учениците от начална образователна степен.

Поради предстоящите ремонтни дейности в сградата на музея, тазгодишните ни срещи бяха в Дечковата къща, което наложи известни ограничения, както по отношение на броя участници, така и на броя групи. От края на месец юни до 28 юли проведохме 8 занимания, в които се включиха общо 90 деца.

В експозицията малките посетители имаха възможност да видят какви промени настъпват в бита на габровци в края на XIX и началото на XX век. Беседата и срещата с музейните експонати им помогнаха в работата с образователните помагала, създадени по проекта на РИМ – Габрово „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“, финансиран от Министерство на културата.

„Открийте разликите“, „Имало едно време и днес“, „Дойдох, видях, подредих“, бяха само част от задачките, с които трябваше да се справят, залагайки на своята памет, наблюдателност и ориентация. Най-забавна за всички беше темата „Моден салон“, която провокира творческите им заложби, а ние забелязахме в много от тях потенциала на бъдещи дизайнери.

Най-важната част за нас беше обратната връзка. Децата попълниха анкети, които с интерес четем и внимателно препрочитаме, за да не изпуснем и най-малкия детайл от споделеното и препоръките.

Благодарим за усмивките и вдъхновението!

До нови, вълнуващи срещи!